Powerbars.

Nyttiga mellanmål

Ha bra mellanmål till hands så håller du och barnen blodsockerbalansen.

Mellanmål att ha i väskan:

Packa väskan för akutlägen när du, eller barnen, bara inte kan vänta en sekund längre på något att äta. (För små barn rekommenderar vi ägget.)

EN NÄVE NÖTTER.
Energirika och fyllda med bra fetter. Välj pistagenötter med skal så blir du mätt på mindre (eftersom det tar en stund för hjärnan att förstå att magen har fått mat).

KOKTA ÄGG.
Kanske det smartaste melliset av alla? Färdigförpackat, proteinrikt, mättande. Ett kokt ägg håller sig fräscht upp till ett dygn i rumstemperatur (och en vecka i kylen).

ROSTADE SOJABÖNOR.
Salt, knaprigt och superlätt att bära med sig. Sojabönorna är proppade med protein, fibrer, järn, zink och magnesium (som kan minska chokladsuget).

Mellanmål på jobbet:

Ladda skrivbordslådan, kyl och frys i fikarummet med goda grejer att äta en halvtimme innan eftermiddagssuget sätter in.

MAKRILL I TOMATSÅS +  KNÄCKEBRÖD + FRUKT.
Vilken arbetsplats har inte en fruktlåda? Addera en omega 3-späckad makrillmacka och du blir mätt på riktigt.

KESO +  FRYSTA BÄR.
Mikra en deciliter frysta bär tills de mjuknar och toppa med en deciliter
keso – klart!

OST + PAPRIKA.
Miniostarna Babybel är smidigt portionsförpackade. Knapra några
paprikabitar till.

Fler mellanmålstips på nästa sida!

Mellanmål vid köksbordet:

Använd en timme på helgen så fixar du mellanmål i kyl, frys och skafferi.

OSTKAKA MED VALNÖTTER (8 bitar).

Du behöver:
4 ägg
1 dl råsocker
1 dl vetemjöl
1 000 g keso
100 g finhackade valnötter
5 dl mjölk

Gör så här:
Mixa keson i matberedare. Vispa samman alla
ingredienser i en stor skål. Häll i en smord form, gärna med avtagbar kant. Grädda långt ner
i ugnen i 50–60 minuter på 200°. Du kan också grädda i portionsformar, då tar det cirka
25 minuter. Servera gärna med fruktsallad.

SESAM- & FIKONSHAKE (2 portioner).

Du behöver:
3 dl ris- eller sojamjölk
3 msk linfröolja
1 rågad msk tahini
4 hela torkade fikon utan stjälkar
3 msk proteinpulver
200 g fryst mango eller papaya

Gör så här:
Mixa alla ingredienser - först på låg hastighet, sedan på högsta, tills blandningen har samma konsistens som milkshake.

BANAN- OCH BLÅBÄRSPANNKAKOR (4 portioner).

Du behöver:

2 stora mogna bananer
6 ägg
100 g kokosflingor
1 msk kanel
2 dl färska eller frysta blåbär
1 msk kokosolja eller smör

Gör så här:
Mosa bananerna. Vispa äggen och blanda med bananmoset. Häll i kokosflingor, kanel och blåbär. Rör ihop till en jämn smet. Stek på medelhög värme i decimeterstora klickar, cirka 1 ½ minut per sida. Går att frysa!

POWERBARS (5 stycken).

Du behöver:

2 dl blandade nötter, fröer och kärnor
2 dl blandad torkad frukt
2 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
2 tsk pepparkakskrydda
1 msk flytande honung
salt

Gör så här:
Grovhacka nötter och torkad frukt. Blanda med resten av ingredienserna, ordentligt så att det blir en ”deg”. Forma till snygga bitar, lägg dem på smörpapper och grädda i ugnen cirka 90 minuter på 110°. Låt svalna. Rulla sedan in varje bar i folie eller smörgåspapper. Förvara torrt. De håller i två veckor.

HUMMUS (2–4 portioner).

Du behöver:
1 burk kikärtor
2 msk tahini
2–3 msk jordnötssmör, mandelsmör eller extra tahini
4 msk olivolja
4–5 msk pressad citron
rivet citronskal
½ krm kajennpeppar
salt

Gör så här:
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa tillsammans med övriga ingredienser tills blandningen är mjuk och slät. Kan förvaras i burk i upp till fem dagar. Använd som pålägg på bröd eller dipp till alla slags råa grönsaker.

AVOKADO - OCH BLÅBÄRSSMOOTHIE (1 portion).

Du behöver:

½ banan
½ avokado
1 dl frusna blåbär
1–2 dl havre- eller sojamjölk
½–1 msk honung

Gör så här:
Mixa banan, avokado och blåbär. Späd med mjölk till önskad konsistens.
Smaka av med honung och mixa. Toppa eventuellt med frön eller nötter.
Obs! – använd inte honung om du vill servera smoothien till barn under 1 år.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler