Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska: Tänk på det här innan ni åker till akuten

Oron för ett sjukt barn gör ofta att föräldrar tar det säkra före det osäkra och åker in till barnakuten. Men ofta är det bättre att stanna hemma och sedan eventuellt besöka vårdcentralen nästan morgon. Det menar barnläkaren Cecilia Chrapkowska, som önskar att fler föräldrar fick mer kunskap.

”En kollega sa härom natten i barnakutens fikarum: ’Cecilia, har du tänkt på vilken enorm oro det måste finnas hos de föräldrar som orkar komma hit mitt i natten med sina barn. Jag menar, gå upp mitt i natten, dra upp barnen ur sängen, klä på dem och sig själv kläder, sätta sig i bil eller buss för att komma till ett trist väntrum med oklar väntetid’.

Jag har tänkt på det, men jag är glad över att bli påmind. För det är klart att det är lätt att som läkare tänka att det är mig det är mest synd om när klockan drar sig mot 03:30 och det kommer in ytterligare två barn med feber, och jag efter fem minuters samtal och undersökning är helt säker på att barnet drabbats av en förkylning som bäst botas med vila, vätska och värme i egen säng.

”Mest synd är det ändå om föräldrarna”

Men det är klart att det inte är mig det är mest synd om. Även om jag är nattrött. Dels finns det ett barn som inte får sova i sin säng den natten utan i sin förälders knä i ett rum på barnakuten. Det är lite synd om barnet. Men mest synd är det ändå om föräldrarna tycker jag. För barnen blir burna eller åker vagn, de kan sova i föräldrarnas famn. De är inte rädda eller oroliga så länge jag inte tittar dem i halsen eller låter någon sköterska sticka dem i fingret (och då går rädslan ofta över snabbt).

Föräldrarna däremot, de har bevisligen en sådan oro för att barnen är allvarligt sjuka att de valt bort att sova, valt bort sitt eget hem, för att ta sig till ett sjukhus, en akutmottagning full med smittor, risk för att stöta på fulla tonåringar samt långa väntetider. Föräldrarna kan inte sova i någons famn på akuten (även om några slaggar på britsen vid långa väntetider), de blir inte burna dit eller därifrån. I bästa fall kommer de i egen bil, men många har ingen bil och kommer med ambulans för att de inte har råd med taxi. Då blir det jättejobbigt att komma hem sedan, eftersom bussarna slutat gå.

”Jag önskar att alla föräldrar fick lära sig att när barnet är sjukt behöver det vätska”

Visst är det trevligt att som läkare kunna berätta för föräldrarna att deras barn drabbats av en självläkande sjukdom, och att det inte finns någon fara för vare sig barnets liv eller framtida hälsa. Och att de allra flesta föräldrar är djupt tacksamma över denna simpla hjälp. Men vad jag önskar alla föräldrar är att våga lita på att barnet klarar ett par dygn av feber, så länge det då och då piggnar på sig och vill titta på film.

Vad jag önskar är att alla föräldrar fick lära sig tidigt att när barnet är sjukt, då behöver föräldern ge det vätska så att det kissar och inte är alltför slött. Oavsett om barnet vill eller inte. Att ingenting farligt kan hända om man behandlar en öroninflammation eller halsfluss med smärtstillande, vätska och vila i egen säng över natten, tills vårdcentralen öppnar nästa morgon.

”Ingenting får nattpersonalen på så gott humör som andningsbesvär, kramper och en och annan akut blodförgiftning”

Jag önskar också att alla barn med förkylningsastma skulle ha kontakt med en engagerad och kunnig läkare och sjuksköterska på sin vårdcentral eller barnläkarmottagning så att föräldrarna vet precis hur de ska behandla barnet vid en astmaattack hemma. Och att alla barn med förstoppning likaså fick hjälp att vara så välbehandlade att de inte fick akut ont i magen på natten och behövde åka till akuten och få magsjuka…

Då skulle det vara mycket mindre synd om mänskligheten. Och jag skulle få roligare på jobbet. För vet ni, det finns ingenting som får nattpersonal på en barnakut på så gott humör som när natten fylls av barn med svåra andningsbesvär, intensiv krupphosta, kramper och en och annan akut blodförgiftning eller tarmvred som vi behandlar snabbt och effektivt så att barnen blir friska samma natt, efter några dagar, eller i sällsynta fall längre än så. Det är därför vi vill finnas där för era barn natt efter natt.”

 

Barnkonventionen har (äntligen) blivit lag – så tolkar du punkterna 

8 personer ditt barn inte behöver krama

Fråga barnpsykologen – över hundra svar hos vår medlemssajt Vi Föräldrar